Wespennest Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298500

Bel ons direct

085 - 029 8500

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
grote wesp

Grote wesp; gevaarlijker?

Wanneer u last heeft van een Grote wesp of wespen is het fijn om te weten in hoeverre de risico’s of het gedrag van de wespen afwijken van wespen van een normaal formaat. Zijn grote wespen bijvoorbeeld gevaarlijker dan wespen met een normaal formaat?

Lees verder, hieronder leggen we u hier meer over uit.

Gewone wespen worden vaak niet langer dan ongeveer 2 centimeter. Er zijn echter soorten die langer worden, de grootste en meest bekende soort is De Hoornaar.

Wanneer u een wesp heeft gezien van 3 centimeter of langer, is de kans zeer groot dat u een hoornaar gezien heeft.

Grote wesp: De hoornaar

De hoornaar kan tot wel 3,5 centimeter lang worden, daarmee is hij de grootste wespensoort en heeft met recht de bijnaam “reuzewesp”.

De hoornaar komt binnen Nederland vooral in het oosten voor maar ook in Duitsland is de reuzewesp veel te vinden, in de kustgebieden wordt hij daarentegen veel minder vaak gezien.

Zijn grotere wespen ook gevaarlijker?

U vraagt zich waarschijnlijk af of grotere wespen ook gevaarlijker zijn, bijvoorbeeld of ze agressiever zijn of hoe snel grote wespen steken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de kans vaak kleiner dat u door een grote wesp gestoken zult worden.

De kans dat u gestoken wordt is kleiner omdat de reuzewespen grotere vleugels hebben, ze maken daardoor veel lawaai. Ook zijn grote wespen aanzienlijk trager, u hoort en ziet ze daarom duidelijk aankomen.

U loopt het meeste risico gestoken te worden als u een wesp opjaagt, vooral wanneer u dit niet doorheeft.

Bij de hoornaar is dit risico kleiner, de hoornaar is namelijk een stuk rustiger in vergelijking met normale wespen. Pas als hij zich echt aangevallen voelt zal hij uit noodweer steken.

Een Grote wesp is dus in veel gevallen een Hoornaar, en deze is rustiger en minder agressief dan normale wespen. Een grote wesp is dus niet per definitie gevaarlijker, en vaak zelfs minder agressief.

De wespensteek van de hoornaar

De steek van een hoornaar is in vergelijking met die van een normale wesp niet zozeer gevaarlijker maar wel pijnlijker.

Het gif van de hoornaar is relatief zwak, wat inhoudt dat eventuele symptomen van een wespensteekallergie waarschijnlijk niet of nauwelijks groter zijn dan die van een normale wesp.

Wanneer u allergische symptomen heeft na een wespensteek is het verstandig een arts te raadplegen. In ons artikel over wespensteken, een eventuele allergie en de risico’s daarvan kunt u hier meer over lezen.

grote wesp

Grote wesp in huis

Wanneer u last heeft van een grote wesp in huis, moet u zorgen dat deze wesp weer gemakkelijk naar buiten kan vliegen.

Zijn het er meerderen?

Dan hoeft u zich geen zorgen te maken zolang de aantallen klein blijven. Wanneer u echter last krijgt van grotere hoeveelheden wespen is het raadzaam om maatregelen te treffen.

Het is in dit geval belangrijk om na te gaan of u last heeft van een wespennest in of om uw huis.

Wanneer u last blijkt te hebben van een wespennest is het verstandig om in te grijpen. Grote wespen mogen dan misschien minder agressief zijn dat normale wespen, in een straal van vijf meter rondom het nest zijn ze aanzienlijk agressiever dan de gewone wesp.

U loopt dan niet alleen het gevaar gestoken te worden, u kunt ook nog eens last krijgen van een wespenplaag.

Succesvol bestrijden van grote wespen

Een succesvolle bestrijding van grote wespen verloopt niet anders dan die van normale wespen. Grote wespen hebben een zelfde soort nest en brengen min of meer dezelfde risico’s met zich mee.

Wanneer het nest nog in het beginstadium is, kunt u het nest verwijderen door deze met een stok van het oppervlak te slaan waar deze aan vastzit. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat wespennesten zich ook onder de grond kunnen bevinden.

In ons artikel over wespennesten bestrijden vind u handige tips over veel voorkomende locaties van wespennesten en een uitgebreidere omschrijving van de verwijdering hiervan.

Wanneer u geconstateerd heeft dat u last heeft van een wespenplaag, kunt u het best een professional inschakelen voor een succesvolle en veilige ongediertebestrijding. De kosten hiervan zijn vaak laag en bovendien is er vaan een seizoensgarantie.

Om een indicatie te krijgen van de kosten van een ongediertebestrijder kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen bij een ongediertebestrijder. Ook kunt u direct en vrijblijvend in contact komen met een wespenbestrijder door met het nummer hieronder te bellen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8500, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed