Wespennest Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298500

Bel ons direct

085 - 029 8500

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
soorten wespen

Soorten wespen

Soorten wespen in Nederland

De wesp die in Nederland het meest voorkomt van alle soorten wespen, is de gewone wesp of ook wel de papierwesp genoemd.

Dit is de bekende zwart-geel gestreepte wesp. Deze wesp krijgt soms de naam papierwesp omdat het vaak lijkt alsof de nesten van deze wespen van papier zijn gemaakt.

De gewone wesp lijk zeer veel op de, ook vaak in Nederland voorkomende , Duitse wesp. Andere wespensoorten die we in Nederland kennen zijn onder andere de Hornaar, de Graafwesp, de Galwesp, de Rode wesp en de Saksische wesp.

Soorten wespennesten

Wespen maken hun nesten meestal in de grond, in holten van muren, in schuren, in spouwmuren of onder een dak. Deze wijze van het maken van een nest geldt voor alle soorten wespen. Als het nest van de wesp echt helemaal af is, is het vaak zo’n 30 centimeter groot en 2 centimeter dik.

Meestal zorgen de wespen er voor dat het nest meerdere ingangen heeft. Het materiaal dat de wespen gebruiken om hun nest van te maken is meestal droog hout of vezels van planten.

Doordat de wespen aan deze vezels of aan het hout knagen, ziet het er tenslotte papierachtig uit. Van de stof die de wespen door het kauwen en knagen verkrijgen, maken ze de raten. Deze zeshoekige raten zijn altijd omgeven door ballonvormige omhulsels die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

Het nest van een Duitse wesp is te herkennen aan de grijze kleur. Deze kleur komt doordat de Duitse wesp alleen droog, verweerd hout gebruikt bij het maken van zijn nest. De nesten van de hoornaar en van de gewone wesp zijn meer roodbruin van kleur.

Rode wesp

De meeste mensen worden niet blij wanneer ze zomers op een terrasje in aanraking komen met een wesp. En ook in de tuin is het niet prettig om geconfronteerd te worden met de aanwezigheid van wespen. Wespen kunnen tenslotte gemeen steken.

Voor deze rode wesp hoeven we echter niet bang te zijn. Deze wesp zal niet snel steken, al wordt er wel beweerd dat als hij steekt, de steek gemeen pijnlijk kan zijn.

Ook al heet deze wesp een rode wesp, hij ziet er net zo uit als de gewone wesp, namelijk zwart met geel. Alleen het voorste gedeelte van het achterlijf is bruinachtig rood of heeft een aantal bruinrode vlekjes.

De rode wesp lijkt wel wat op de hoornaar, maar is kleiner.

Rode wespen bouwen over het algemeen geen grote nesten. De buitenkant van het nest van deze wespen is lichtgrijs van kleur en zeer glad afgewerkt. U heeft echter niet veel kans dat u het nest van deze soorten wespen in Nederland zult tegenkomen, want de rode wesp nestelt bij voorkeur niet in de omgeving van mensen.

Saksische wesp

Ook de Saksische wesp is zwart met geel. Het is dan ook lastig om wespensoorten van elkaar te onderscheiden. Als u zeer goed kijkt, zou u bij een Saksische wesp kunnen zien dat de eerste gele streepjes op het achterlijf iets dunner zijn dan bij de gewone wesp.

Het nest van de Saksische wesp is echter wel opvallend. Het nest van deze wespensoort hangt namelijk altijd en is grauwgrijs van kleur. Ook dit nest is meestal niet erg groot. De Saksische wesp is geen wesp waar u bang voor hoeft te zijn, het is een zeer vriendelijke wesp die zelden zal steken.

Duitse wesp

De Duitse wesp is samen met de gewone wesp echt een wesp waar u veel last van kunt hebben. Deze soorten wespen zijn echt de zogenaamde limonadewespen die u graag lastigvallen wanneer u zomers op een terras iets zit te eten of te drinken.

Duitse wespen maken hun nesten vaak onder de grond en deze nesten zijn altijd grijs van kleur.

soorten wespen

Zwarte wesp

Wanneer u een zwarte wesp ziet, dan is dit in de meeste gevallen een Duitse wesp of een gewone papierwesp. Deze soorten wespen kunnen in de zomer regelmatig voor overlast zorgen. En het is ook erg vervelend om een nest van een zwarte wesp in uw tuin tegen te komen.

Het is belangrijk om zo’n nest op een professionele wijze te laten verwijderen.

Wespennest verwijderen

Van alle soorten wespen geldt het dat u hun nest beter niet zelf kunt verwijderen. Het is moeilijk om de soorten wespen te onderscheiden en er zijn soorten wespen die zeer agressief kunnen reageren wanneer u zelf probeert hun nest te verwijderen.

Er zijn in elke omgeving wel bedrijven die op een deskundige manier het nest voor u kunnen vernietigen. Wilt u hiermee in contact komen? Dan kan dat via deze website. U kunt dit doen door te bellen met het nummer op de website, of door via onderstaande knop een aanvraag formulier in te vullen.

U komt dan gratis en vrijblijvend in contact met uw lokale wespenbestrijder.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8500, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed